Je moet het wel durven...


Je moet het wel durven, maar het is ontzettend leuk om te doen, beelden of schilderijen natekenen in het museum. Eindelijk kan het weer, nu de musea open zijn.  


Het is alweer een tijdje geleden dat ik het deed, in Duitsland tijdens een mooie zomer. Het was het jaar van Documenta 14 in Kassel, een kunstmanifestatie die elke vijf jaar plaatsvindt en die ik je van harte aanbeveel als je van kunst houdt.


Ik bezocht de Neue Galerie. In een lange wandelgang was een prachtige serie monumentale beelden te zien met allegorieën van kunst en wetenschap, gemaakt door de plaatselijke beeldhouwer Carl Friedrich Echtermeier. Hij leefde van 1845 t/m 1910.Opeens stond ik oog in oog met Nederland. Het stond buiten kijf dat ik dat beeld ging natekenen. Tegenover de beelden stonden bovendien mooie bankjes. Het leek wel alsof ze speciaal voor mij gemaakt waren om het beeld gemakkelijker te kunnen tekenen. Het deed me goed te zien dat het schilderspalet als attribuut aan Nederland verbonden was.
Het viel nog niet mee om het beeld in zijn geheel op het papier te krijgen. Daarvoor zat ik net iets te dicht op het beeld. Een tweede poging leverde hetzelfde probleem op. Het beeld naast Nederland drukte Engeland uit met als attribuut een boek. Jammer genoeg had ik niet voldoende tijd om dit beeld ook na te tekenen.


Teruglopend naar mijn hotel had ik een goed gevoel. De beeldhouwer had de juiste attributen gekozen. Nederland als het land van de schilders en buurland Engeland als het land van de literatuur. Beeld en taal, die beiden staan voor het ontwikkelen en verbeteren van het voorstellingsvermogen wat ten goede komt aan de creativiteit, waren prachtig tentoongesteld zo naast elkaar. Ik kan iedereen het tekenen in het museum dan ook van harte aanbevelen. Je wordt er blij van en je leert er ook nog van.Over de schrijver
Ans
Wie ben ik? Ik ben Ans Vianen, professional visual artist en eigenaar van Ans Vianen Kunst, een kunstpraktijk, gespecialiseerd in het geven van online cursussen en workshops tekenen, schilderen en schrijven. Ook heb ik mijn eigen podcast KUNSTaanTAFEL waarin ik praat met inspirerende gasten over de betekenis en invloed van kunst op het leven van alledag. Daarnaast heb ik het Kunstcafé opgericht. Een plek waar we met elkaar een halfuurtje tekenen aan de hand van een opdracht. Wat doe ik? Ik leer je hoe je jouw creativiteit optimaal kunt gebruiken. Dat doe ik via teken- en schilderlessen en schrijfworkshops. Via jouw tekeningen, schilderijen en teksten krijg je inzicht in wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Je trekt je even terug in je eigen wereldje om je weer op te laden voor alle ballen die je de hele dag in de lucht moet houden. Waarom doe ik dat? Op de eerste plaats krijg je energie voor de dagelijkse klussen die nu eenmaal moeten gebeuren. Je leert onbewust keuzes maken waardoor je zelfvertrouwen automatisch vergroot wordt zonder dat je je daar bewust van bent. Omdat het je leven van alledag een andere kleur geeft. Met elkaar maken we de wereld nog mooier.
Reactie plaatsen