Onzekere vrijheid


In dit blog ga ik in op de vrijheid die je als kunstenaar kunt ervaren in combinatie met twijfels en onzekerheden. Kunst wordt namelijk vaak geassocieerd met een gevoel van vrijheid. Dat komt wellicht door de onbegrensde creatieve mogelijkheden die kunst ons biedt.

 

Kunstenaars worden vaak bewonderd om de expressieve en vrije manier waarop ze hun werk tot leven brengen. Ik denk dat het er vooral aan ligt vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Want achter die schijnbaar moeiteloze vrijheid schuilt vaak een innerlijke strijd die veel kunstenaars maar al te goed kennen. En natuurlijk heb ook ik daar af en toe mee te maken.

 

De kunstroute waar ik aan meedeed was een groot succes en mijn werk is door veel mensen gezien. Als ik terugdenk aan de bezoekers, kan ik me nog goed een aantal gesprekken herinneren waarin zij hun verlangen naar diezelfde vrijheid kenbaar maakten.

Ze bewonderden mijn manier van schilderen, de vrije penseelvoering, zonder de beperkingen van techniek of regels. Dat zouden zij zelf ook wel willen.


schildercursus

 

Na afloop van de kunstroute vroeg ik me tijdens een reflectiemomentje af of dat eigenlijk wel zo was. Voel ik me werkelijk vrij als ik schilder? Heb ik geen last van dat monsterlijke stemmetje in me dat altijd maar weer de strijd met me wil aangaan?

Dat zijn goede vragen om eens wat dieper over na te denken.

 

In de stilte van mijn atelier in het prachtige groene hart, ver weg van de waan van alledag, vind ik inderdaad een gevoel van vrijheid. Het is een moment van ontsnapping aan de eisen en verwachtingspatronen van de calvinistische buitenwereld. Maar tegelijkertijd hoor ik dat er een stemmetje in mij huist, een akelig stemmetje dat altijd klaarstaat om de strijd met me aan te gaan.

 

Dat monsterlijke stemmetje fluistert kritiek in mijn oor en voedt mijn twijfels. Het wijst me op mijn tekortkomingen, mijn onzekerheden en de eindeloze vergelijkingen met andere kunstenaars. Wie denk je wel dat je bent? Het probeert me te overtuigen dat ik niet goed genoeg ben, dat mijn werk geen betekenis heeft, en dat ik niet verdien om mezelf een kunstenaar te noemen. Het is een venijnige tegenstander die altijd aanwezig is, zelfs in de meest creatieve momenten.

 

schildercursus

Maar in mijn leven als kunstenaar heb ik geleerd om dat stemmetje te negeren, het even opzij te zetten, om er niet naar te luisteren. Dat kan omdat ik heb geleerd om mijn eigen definitie van vrijheid te omarmen. 

 

Vrijheid betekent voor mij dat ik best twijfels of onzekerheden mag hebben, maar dat ik ze trotseer en dat ik het niet toelaat dat mijn creaties hierdoor beïnvloed worden.

Vrijheid betekent dat ik mijn eigen stem heb in een wereld vol ruis en dat ik die stem via mijn kunst de ruimte geef om te spreken. Gewoon, omdat ik een uniek mens ben, net als ieder ander mens, net als jij. En dat mag gehoord en gezien worden.

 

Het schilderen zelf kan een helende ervaring zijn, een moment waarop ik me volledig kan overgeven aan het creatieve proces. Het is een dans tussen controle en loslaten, tussen de techniek beheersen en me laten leiden door intuïtie, door braaf de regeltjes te volgen of mijn eigen rebellie erop los te laten.

 

Soms vloeit de verf moeiteloos uit mijn handen, komen ideeën spontaan tevoorschijn en dat is heerlijk. Op andere momenten kan het gebeuren dat ik worstel met elke penseelstreek.  Maar juist die worsteling, die confrontatie met het verslaan van de demonen, maakt het proces zo waardevol. “Zonder strijd geen overwinning”, zei mijn vader zaliger altijd. En gelijk had hij.

 

Dus ja, mijn werk mag dan vrij lijken, maar het is een vrijheid die is veroverd door de moed om de innerlijke strijd aan te gaan. Het is een vrijheid die voortkomt uit het vermogen om mijn eigen beperkingen te overwinnen en mijn creatieve stem te laten spreken.

 

Het is een voortdurende reis van zelfontdekking en groei, waarbij ik steeds dieper duik in de onbekende wateren van mijn verbeelding. Zo blijf ik leren van het leven, blijf ik leren van wat de kunst mij brengt. En zo wordt het leven steeds waardevoller.

 

Iets voor jou?

Ben jij ook geïnspireerd geraakt door de zoektocht naar vrijheid in de kunst? Wil je de kracht van schilderen ontdekken en je eigen creatieve stem vinden? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Ik nodig je uit om deel te nemen aan mijn online schilderles en je eigen artistieke reis te beginnen.


schildercursus

 

In mijn cursus leer ik je niet alleen de technieken en vaardigheden van het schilderen, maar ik begeleid je ook bij het overwinnen van die innerlijke strijd. Samen gaan we de confrontatie aan met dat monsterlijke stemmetje dat je belemmert en samen transformeren we twijfels in zelfvertrouwen. Ik deel alles wat ik tijdens mijn studie en in de praktijk geleerd heb om jou te helpen jouw creatieve vrijheid te vinden en te omarmen.

 

Of je nu een beginner bent die nog nooit een penseel heeft aangeraakt, of een ervaren kunstenaar die op zoek is naar nieuwe inspiratie, deze schilderles is voor jou. Je leert in je eigen tempo en krijgt toegang tot waardevolle video's, inspirerende oefeningen en nuttige feedback om je vooruitgang te ondersteunen.

 

Dus waar wacht je nog op? Gun jezelf deze unieke kans om jezelf uit te dagen, je creativiteit te ontwikkelen en je eigen kunstzinnige vrijheid te omarmen. Klik op de onderstaande link om je in te schrijven voor mijn online schildercursus en ontdek wat de kunstwereld jou allemaal te bieden heeft. Samen maken we van jouw artistieke reis een succes!

 

https://mijnschilderkunst.plugandpay.nl/checkout/the-sky-is-the-limit

 

 

 

 

Over de schrijver
Ans
Wie ben ik? Ik ben Ans Vianen, professional visual artist en eigenaar van Ans Vianen Kunst, een kunstpraktijk, gespecialiseerd in het geven van online cursussen en workshops tekenen, schilderen en schrijven. Ook heb ik mijn eigen podcast KUNSTaanTAFEL waarin ik praat met inspirerende gasten over de betekenis en invloed van kunst op het leven van alledag. Daarnaast heb ik het Kunstcafé opgericht. Een plek waar we met elkaar een halfuurtje tekenen aan de hand van een opdracht. Wat doe ik? Ik leer je hoe je jouw creativiteit optimaal kunt gebruiken. Dat doe ik via teken- en schilderlessen en schrijfworkshops. Via jouw tekeningen, schilderijen en teksten krijg je inzicht in wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Je trekt je even terug in je eigen wereldje om je weer op te laden voor alle ballen die je de hele dag in de lucht moet houden. Waarom doe ik dat? Op de eerste plaats krijg je energie voor de dagelijkse klussen die nu eenmaal moeten gebeuren. Je leert onbewust keuzes maken waardoor je zelfvertrouwen automatisch vergroot wordt zonder dat je je daar bewust van bent. Omdat het je leven van alledag een andere kleur geeft. Met elkaar maken we de wereld nog mooier.
Reactie plaatsen