Elementair of niet?

In de meeste basisboeken over schildertechnieken maak je al snel kennis met drie basisvormen. Ik snijd het onderwerp daarom altijd aan in mijn cursussen en gebruik het natuurlijk ook in mijn eigen kunst.

Weet je over welke basisvormen ik het heb?

Natuurlijk: de cirkel en de rechthoek maar ook de piramide of driehoek.


Met deze basisvormen kan je alle andere vormen maken die er bestaan. Dat is geweldig toch? Waar vind je tegenwoordig nog? Zelfs om een tekst te schrijven heb je al 26 letters nodig.

Daarom geloof ik het niet als mensen zeggen dat ze niet kunnen tekenen, want als je kunt schrijven, dan kan je beslist ook deze elementaire vormen maken.

 

En natuurlijk, misschien is jouw cirkel niet perfect rond zoals de cirkels van de laat-middeleeuwse Italiaanse kunstenaar Giotto ca. 1267 - 1337).

Het verhaal gaat dat Giotto zonder verdere hulpmiddelen in één keer een perfect ronde cirkel kon tekenen. Er wordt zelfs gezegd dat paus Benedictus XI Giotto naar hem toe had geroepen om ter plekke een cirkel te trekken waarmee hij kon bewijzen dat hij de allerbeste tekenaar van zijn tijd was.


Maar we hoeven natuurlijk niet allemaal een Giotto te zijn. Soms is het zelfs spannender als je het zoekende, kwetsbare en minder perfectionistische in de lijn terugziet. Daarom vind ik schetsen vaak interessanter dan schilderijen die af zijn. In de schetsen zie je het proces en de gedachtegang van de kunstenaar terug.

 

Weet je waarom het tekenen van een cirkel indertijd zo belangrijk was? De kerk was vroeger de grootste opdrachtgever voor kunstenaars. Veel goddelijke of heilige personen worden afgebeeld met een aureool rond hun hoofd en daarom was het belangrijk dat de kunstenaars goed in staat waren om ronde cirkels weer te geven.

Wil je trouwens meer weten over Giotto? Ik kwam op YouTube een mooie video tegen van Clive Rich. Hier is de link:

 

Elk object, mensfiguur, dier, gebouw, landschap, kan je vereenvoudigen richting de elementaire vormen. Dat is mooi, want zo wordt het een stuk gemakkelijker om een tekening of schilderij te maken. Je hoeft het alleen nog maar te zien en je daarin te bekwamen.

 

Ik wil het je nóg gemakkelijker maken. Want in mijn optiek bestaan er slechts twee basisvormen en is de piramide een afgeleide van de rechthoek. Als je een rechthoek diagonaal in tweeën splitst, krijg je vanzelf twee driehoeken. De driehoek zit dus al opgesloten in de rechthoek.

 

Als je de basisvormen naast elkaar zet, zie je behoorlijke verschillen. 

De cirkel bestaat uit een ronde vorm en wordt vaak geassocieerd met oneindigheid, volledigheid, eenheid en harmonie, terwijl de rechthoek scherpe hoeken en zijden heeft, waardoor een hoekige en geometrische vorm tot stand komt. De rechthoek wordt daardoor vaak geassocieerd met stabiliteit, orde en rationaliteit. Je vindt de rechthoek altijd terug in de architectuur.

 

Conclusie: Kan je zowel een cirkel als een rechthoek tekenen, dan zijn er geen belemmeringen en kan je goed van start met het maken van jouw eigen meesterwerk.  


Heb je na het lezen van dit artikel zin om te leren tekenen en schilderen? Bekijk dan de inhoud van mijn online teken- en schildercursus en doe mee. Je zult merken dat een nieuwe wereld voor je opengaat. 






Over de schrijver
Ans
Wie ben ik? Ik ben Ans Vianen, professional visual artist en eigenaar van Ans Vianen Kunst, een kunstpraktijk, gespecialiseerd in het geven van online cursussen en workshops tekenen, schilderen en schrijven. Ook heb ik mijn eigen podcast KUNSTaanTAFEL waarin ik praat met inspirerende gasten over de betekenis en invloed van kunst op het leven van alledag. Daarnaast heb ik het Kunstcafé opgericht. Een plek waar we met elkaar een halfuurtje tekenen aan de hand van een opdracht. Wat doe ik? Ik leer je hoe je jouw creativiteit optimaal kunt gebruiken. Dat doe ik via teken- en schilderlessen en schrijfworkshops. Via jouw tekeningen, schilderijen en teksten krijg je inzicht in wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Je trekt je even terug in je eigen wereldje om je weer op te laden voor alle ballen die je de hele dag in de lucht moet houden. Waarom doe ik dat? Op de eerste plaats krijg je energie voor de dagelijkse klussen die nu eenmaal moeten gebeuren. Je leert onbewust keuzes maken waardoor je zelfvertrouwen automatisch vergroot wordt zonder dat je je daar bewust van bent. Omdat het je leven van alledag een andere kleur geeft. Met elkaar maken we de wereld nog mooier.
Reactie plaatsen