Mijn bezoek aan Museum Jan
Ans
24 februari 2023 

Mijn bezoek aan Museum Jan


Wat is het toch heerlijk om musea te bezoeken. Even bijkomen van alle daagse beslommeringen en inspiratie opdoen of gewoon wegmijmeringen bij het zien van werk van andere kunstenaars.

 

Zo was ik gisteren in Museum Jan in Amstelveen, het vroegere Jan van der Togtmuseum. Waarom musea de laatste tijd hun naam veranderen is mij trouwens een raadsel. Het lijkt wel een trend. Zou het ermee te maken hebben dat ze denken hiermee de coronatijd van zich af te schudden en met een nieuwe naam een nieuw tijdperk ingaan? Nou ja, dat even terzijde. 

((Teksten lopen door onder de foto's)




Ik hou van Frankrijk en daarom ging ik naar museum Jan speciaal om de expositie Wim Oepts en de schilders van het zonnige Zuiden te bekijken. De tentoonstelling was al verlengd en was vanwege griep niet eerder in de gelegenheid, dus ik greep mijn kans voor het echt te laat was.


We kennen allemaal het werk van Vincent van Gogh. Het mooie aan de tentoonstelling in museum Jan was te zien hoe andere Nederlandse kunstenaars hun visie op het Franse leven hebben gegeven. Zo krijg je een goed beeld van eenzelfde thema in de kunst die in eenzelfde periode gemaakt is waardoor bijvoorbeeld verschillen in aanpak en stijl zichtbaar worden. 

 

Wat heb ik gezien? Veel geabstraheerde landschappen met een surrealistisch kleurgebruik. Je ziet dat het licht in Frankrijk anders is dan in Nederland en ervaart ook werkelijk dat Frankrijk dichter bij de zon staat. Het is allemaal geler, warmer en helderder dan het blauwgrijze bij ons.


En ook heerlijk om de vrolijke litho "Cote d'Azur' uit 1962 van Picasso te zien. Ik was net een jaar toen hij dat werk gemaakt heeft. 




Maar wat me ook enorm aansprak was de vereenvoudiging van de vormen. De landschappen waren tot op het uiterste geabstraheerd, in ieder geval in de schilderijen van Oepts, maar zodanig dat de voorstelling nog goed zichtbaar was. Iets wat je volgens mij met fotografie nooit kunt bereiken.


Laag over laag, kleur over kleur en met een vrijheid, aandacht en liefde die er 

aantrekkelijke schilderijen van maken.

 


Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet eerder van Wim Oepts gehoord had. Best vreemd, want tijdgenoten zoals Charley Toorop, Otto B. de Kat, Jaap Nanninga, Jef Diederen, Jaap Wagemaker en Matthieu Wiegman bijvoorbeeld zijn mij niet onbekend.



 


Wat heb ik meegemaakt? De deur naar de huiskamer van beeldhouwer Jan Verschoor stond open en dat betekent dat je naar binnen mag en welkom bent. Wat is het een genot als je tussen zoveel kunst mag wonen, zeg. En wat bijzonder dat wij daar gewoon van mee mogen genieten.

Maar ook heb ik een heerlijk gesprek gehad met een kunstenaar uit Rotterdam. Wat is het fijn om met anderen over kunst te praten en elkaar te laten zien wat je doet en wat je beroert.

Daarom is museumbezoek verrijkend. Je ontmoet kunst, je ontmoet gelijkgestemde mensen, je kunt ter plekke schetsen maken als je wilt, kortom, een paradijs op aarde.

 

Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Sam Francis was eveneens uitgebreid te bewonderen in een expositie ter ere van zijn honderdste geboortedag. Naast zijn schilderijen waren ook beelden te zien van beeldhouwer Jan Verschoor.

Je kunt het werk van Francis vergelijken met dat van Jackson Pollock, maar dan anders. In de werken van Francis is meer leegte, meer ruimte, en ligt voor mijn gevoel de nadruk op de subjectieve beleving van de kleuren. Het werk van Pollock daarentegen is veel voller en drukker. In de werken van Francis en Pollock zie je hun persoonlijke visie op het credo ‘less is more’, een goed onderwerp voor een volgende editie van mijn podcast Kunst aan Tafel.

 





Over de schrijver
Ans
Wie ben ik? Ik ben Ans Vianen, professional visual artist en eigenaar van Ans Vianen Kunst, een kunstpraktijk, gespecialiseerd in het geven van online cursussen en workshops tekenen, schilderen en schrijven. Ook heb ik mijn eigen podcast KUNSTaanTAFEL waarin ik praat met inspirerende gasten over de betekenis en invloed van kunst op het leven van alledag. Daarnaast heb ik het Kunstcafé opgericht. Een plek waar we met elkaar een halfuurtje tekenen aan de hand van een opdracht. Wat doe ik? Ik leer je hoe je jouw creativiteit optimaal kunt gebruiken. Dat doe ik via teken- en schilderlessen en schrijfworkshops. Via jouw tekeningen, schilderijen en teksten krijg je inzicht in wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Je trekt je even terug in je eigen wereldje om je weer op te laden voor alle ballen die je de hele dag in de lucht moet houden. Waarom doe ik dat? Op de eerste plaats krijg je energie voor de dagelijkse klussen die nu eenmaal moeten gebeuren. Je leert onbewust keuzes maken waardoor je zelfvertrouwen automatisch vergroot wordt zonder dat je je daar bewust van bent. Omdat het je leven van alledag een andere kleur geeft. Met elkaar maken we de wereld nog mooier.
Reactie plaatsen