Stress? Voor altijd verleden tijd.

 

Een bloedhekel heb ik eraan. Te laat komen of als mensen op mij moeten wachten. Het levert mij stress op of soms boze reacties van anderen. Daar heb ik geen zin meer in en ik heb er een leuke manier op gevonden om daar voor eens en voor altijd mee af te rekenen.

 

Allereerst plan ik een kwartier of een half uur extra in voor de reistijd, al naar gelang ik zelf de beschikking heb over eigen vervoer en wat dat betreft dus niet afhankelijk ben van anderen. Reis ik met het openbaar vervoer, dan zorg ik voor zoveel extra tijd dat ik gemakkelijk een bus of trein kan missen om nog op tijd te komen. Dat geeft rust. Zoveel rust…

 

Als je denkt in oplossingen, heb je nooit een probleem.    

 

Maar wat doe je dan met al die extra tijd, hoor ik je al vragen. Wachten? Vervelen? Nee. Ik verveel me nooit. Geen moment. Je kunt je tijd op zoveel manieren goed besteden. Zo gebruik ik deze extra tijd bijvoorbeeld om een kleine schets van de omgeving te maken en dat bevalt me prima.

 

Wat levert het me op? Allereerst heb ik nooit meer een opgejaagd gevoel. En dat is best gek, want de tijd dat je kunt schetsen is beperkt, soms maar vijf minuten. Kijk maar naar de afbeelding van de schets bij dit verhaal. Ik moest even wachten bij het zwembad voordat ik naar binnen mocht. Een beter moment om je schetsvaardigheid te oefenen is er niet.

 

Maar wat ik een veel groter voordeel vind is dat ik veel beter onthoud waar ik ben geweest. Ik train mijn geheugen, oefen mijn oog en versterk ongemerkt mijn gevoel voor goede composities. Het is ontspannend omdat je weet dat het een schets is en geen perfect eindresultaat hoeft te zijn. Tegelijkertijd is het een snelle vormstudie waar ik bij het tekenen en schilderen altijd profijt van heb. En het is daarbij gewoon fijn om te doen. Al zit er wel een nadeel aan…


Het gevaar bestaat namelijk dat je zo geconcentreerd bezig bent dat je alsnog de tijd vergeet en daardoor te laat komt. Ook daar heb ik wat op gevonden. Voordat ik begin met mijn schets, stel ik een tijdslimiet in op mijn mobiel. Als je denkt in oplossingen, heb je nooit problemen.    
Over de schrijver
Ans
Wie ben ik? Ik ben Ans Vianen, professional visual artist en eigenaar van Ans Vianen Kunst, een kunstpraktijk, gespecialiseerd in het geven van online cursussen en workshops tekenen, schilderen en schrijven. Ook heb ik mijn eigen podcast KUNSTaanTAFEL waarin ik praat met inspirerende gasten over de betekenis en invloed van kunst op het leven van alledag. Daarnaast heb ik het Kunstcafé opgericht. Een plek waar we met elkaar een halfuurtje tekenen aan de hand van een opdracht. Wat doe ik? Ik leer je hoe je jouw creativiteit optimaal kunt gebruiken. Dat doe ik via teken- en schilderlessen en schrijfworkshops. Via jouw tekeningen, schilderijen en teksten krijg je inzicht in wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Je trekt je even terug in je eigen wereldje om je weer op te laden voor alle ballen die je de hele dag in de lucht moet houden. Waarom doe ik dat? Op de eerste plaats krijg je energie voor de dagelijkse klussen die nu eenmaal moeten gebeuren. Je leert onbewust keuzes maken waardoor je zelfvertrouwen automatisch vergroot wordt zonder dat je je daar bewust van bent. Omdat het je leven van alledag een andere kleur geeft. Met elkaar maken we de wereld nog mooier.
Reactie plaatsen