Plakken met vlakken

Vanmorgen lees ik een bericht op mijn mobiel dat La perruche et la sirène van Henri Matisse dit weekend (11-12 feb 2023) voorlopig voor het laatst te zien is in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het wordt vanwege de kwetsbaarheid en de invloed van het licht zorgvuldig opgeborgen in het depot. Begrijpelijk maar wel jammer. Gelukkig heb ik dit fantastische werk uitgebreid bekeken tijdens de expositie De oase van Matisse in 2015

Het toeval wil dat ik afgelopen vrijdag een aantal leerlingen van basisschool Aeresteijn in Langeraar kennis heb laten maken met Matisse. Toeval? Nee hoor, het zat gewoon in mijn planning. 
We zijn bezig geweest met vormen knippen en je fantasie gebruiken. In het begin vonden de leerlingen het een beetje eng, maar naarmate de tijd verstreek en de werken vorderden, werden ze losser en losser en begonnen ze steeds meer te ontdekken. 
Dan begrijp je ook waarom veel kunstenaars geïnspireerd zijn door bijvoorbeeld kindertekeningen

Bekijk hieronder de resultaten. De tekst loopt door onder de foto. Wat is het heerlijk voor kinderen in de stad dat ze volop omringd zijn met kunst en dat het voor hen zo gemakkelijk toegankelijk is. Van ‘mijn’ groepje kinderen was er maar 1 die tot dan toe naar een schilderijententoonstelling geweest was. Dat geeft te denken. 

Daarom ben ik dankbaar als ik een kunstles mag geven met als doel mijn liefde voor de kunst over te brengen en de leerlingen een les te bezorgen waar ze in hun verdere leven regelmatig met plezier aan terugdenken en ook daadwerkelijk wat aan hebben. 
En natuurlijk hoop ik ook dat mijn les hun liefde voor de kunst zal aanwakkeren.

Geniet van het weekend. Geniet van het leven. En leve de kunst!Over de schrijver
Ans
Wie ben ik? Ik ben Ans Vianen, professional visual artist en eigenaar van Ans Vianen Kunst, een kunstpraktijk, gespecialiseerd in het geven van online cursussen en workshops tekenen, schilderen en schrijven. Ook heb ik mijn eigen podcast KUNSTaanTAFEL waarin ik praat met inspirerende gasten over de betekenis en invloed van kunst op het leven van alledag. Daarnaast heb ik het Kunstcafé opgericht. Een plek waar we met elkaar een halfuurtje tekenen aan de hand van een opdracht. Wat doe ik? Ik leer je hoe je jouw creativiteit optimaal kunt gebruiken. Dat doe ik via teken- en schilderlessen en schrijfworkshops. Via jouw tekeningen, schilderijen en teksten krijg je inzicht in wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Je trekt je even terug in je eigen wereldje om je weer op te laden voor alle ballen die je de hele dag in de lucht moet houden. Waarom doe ik dat? Op de eerste plaats krijg je energie voor de dagelijkse klussen die nu eenmaal moeten gebeuren. Je leert onbewust keuzes maken waardoor je zelfvertrouwen automatisch vergroot wordt zonder dat je je daar bewust van bent. Omdat het je leven van alledag een andere kleur geeft. Met elkaar maken we de wereld nog mooier.
Reactie plaatsen