Handig schetsboek uit 1 A-viertje

 

1. Een schetsboekje uit één vel papier
In dit artikel laat ik je zien hoe je uit één vel papier een handig schetsboekje voor onderweg kunt maken op A-7 formaat.

2. Wat is het nut? 
Deze techniek komt uit de Zine-scène en is reuze handig als je niet teveel spullen mee wilt nemen als je op reis bent en snelle schetsen wilt maken.

3. Wat is een zine?
Een zine is een mini-tijdschrift dat je in eigen beheer in een kleine oplage uitgeeft van een paar honderd of minder. Dat doe je gewoon door ze te vermenigvuldigen met het kopieerapparaat.

4. Herkomst woord
Deze techniek komt dus uit de Zine-scène. Het woord is afkomstig van fanzine dat weer is afgeleid van fandom. De term is een samenstelling van de Engelse woorden fan en het achtervoegsel dom zoals in kingdom.

De term fandom duidt op een subcultuur die wordt gevormd door mensen met een gemeenschappelijke interesse in een cultureel fenomeen, zoals een hobby, boek, sage, auteur, filmgenre of een mode.

5. Oorsprong
De oorsprong ligt in de jaren twintig toen sciencefiction en fantasy- en stripverhalen nog underground waren. Liefhebbers verenigden zich door eenvoudige, kleine boekjes samen te stellen en met elkaar uit te wisselen. Dat niche-aspect is nog steeds kenmerkend voor zines: makers en lezers vinden elkaar dankzij hun gedeelde interesse.

6. Tip: gebruik per zine een thema
Je maakt het jezelf gemakkelijk als je per zine een thema gebruikt. Een tip:  Ook hier geldt het adagium: 'less is more', dus hou het eenvoudig. Bekijk de video en maak er zelf één. Het is leuk om te doen en reuze eenvoudig, zeker als je het al een keer gedaan hebt.


7. Nog een tip: voorbeelden van thema's

Zoek je thema dicht bij jezelf. Bijvoorbeeld bloemen, je huisdier, mode, vogels, flesjes, yoga, apen, auto's. Kijk eens in tijdschriften. Daar zie je vaak goede afbeeldingen die je op nieuwe ideeën brengen.


8. En een derde tip:

Als je net begint met het maken van zines, werk in het begin alleen met zwart en wit. Dat scheelt enorm in de kopieerkosten en je raakt vertrouwd met het formaat. Je kunt bovendien gemakkelijk checken welk soort zines het meest populair zijn. 


9. Video
Bekijk de  video en maak zelf je eigen Zine. Het is niet moeilijk, zeker niet als je het al een keer gedaan hebt. De video duurt ongeveer tien minuten.

Inspireer anderen en laat zien hoe jij jouw Zine hebt vormgegeven.



Wil je nog meer ideeën voor het maken van schetsboekjes? Schrijf je dan in voor mijn mailinglijst en ik stuur ze naar je toe. Bovendien krijg je dan regelmatig nieuwtjes en tips in je mailbox.