Ben jij weleens uit je lichaam getreden?
Ans
05 juni 2021 

Ben jij weleens uit je lichaam getreden?

BEN JIJ WELEENS UIT JE LICHAAM GETREDEN?

Het zal in het jaar 2007 geweest zijn. Een warme zomer met gemiddelde temperaturen die zorgden voor een vijfde plek van warmste junimaanden sinds 1901 als we De Bilt mogen geloven.

Het was te warm om in het atelier te schilderen. Daarom verhuisde ik m'n boeltje naar buiten wat een prima alternatief was met het heerlijke weer.
 ’s Avonds na het eten schilderde ik door totdat het te donker werd om verder te werken. Dan zette ik het schilderij in mijn huis zodat het veilig kon drogen. Vervolgens trakteerde ik mezelf op een wijntje en genoot tot diep in de nacht van de heerlijke zomeravonden. Een beter bestaan kon ik me niet voorstellen. Dit was het paradijs op aarde.

Totdat ik hoofdpijn begon te krijgen ‘s morgens bij het opstaan. Steeds meer hoofdpijn. De paracetamol die de oplossing moest bieden, werkte niet. De klachten werden alleen maar erger.
Had ik te veel wijn gedronken? Nee, dat is onmogelijk bij 1 of 2 wijntjes. Was ik dan ziek? Nee, ik had geen koorts en later op de dag werd ik zelfs weer energieker. Het probleem zat hem in de ochtend. 

Wat was er dan toch aan de hand? Zo’n vier dagen later, hoorde ik 's morgens vroeg ergens heel ver weg mijn wekker afgaan. Tijd om op te staan dus. Maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik had totaal geen controle meer over mijn lichaam. Ik zag me zelfs uit mijn lichaam treden en boven mezelf drijven. Wat eng! Was ik gek aan het worden of was ik gewoon in een surrealistisch schilderij aanbeland?

’s Middags lag de krant van de beroepsvereniging in de brievenbus. Het is altijd fijn om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in de branche.
Dit keer was ik dubbel blij want deze krant bevatte een artikel over de noodzaak van een goede ventilatie in je atelier. Nu was ik al zo lang werkzaam in de kunst, maar het was de eerste keer dat ik hierop geattendeerd werd. Nooit eerder had ik hier iets over gehoord of gelezen.

Natuurlijk bracht ik het artikel direct in verband met mijn hoofdpijn en mijn natte schilderij. Weliswaar schilderde ik buiten, maar het schilderij zette ik ’s avonds binnen, zodat het beschermd was tegen weersinvloeden. Nu moet je weten dat ik in een houten zomerhuis zonder aparte binnenkamers woon.

Wat was nu het geval? De hele nacht door bleven de kwalijke eigenschappen van terpentijn en terpentine doorwerken en dat verklaarde mijn klachten. Continue was ik in contact met het natte schilderij dat zich in dezelfde kleine ruimte begaf, en dat notabene onder die warme temperaturen.

Op internet lees ik dat blootstelling aan langdurige concentraties terpentine kan leiden tot bewusteloosheid of zelfs tot het organisch psychosyndroom. Daarnaast is het regelmatig inademen van terpentinedampen schadelijk. Het is dus niet voor niets dat terpentine beschouwd wordt als klein chemisch afval.

Als je tussen de vijf en tien jaar langdurig blootgesteld bent aan agressieve vluchtige stoffen kan je schildersziekte oplopen, OPS dus of CTE.

Achteraf ben ik blij dat ik deze situatie daadwerkelijk heb meegemaakt, want ik kan andere mensen nu attenderen op de gevolgen van het gebruik van vluchtige stoffen, zodat ze goede keuzes kunnen maken.

 
Want wat leert dit verhaal?

1. Goed ventileren bij het gebruik van terpentine en terpentijn is bittere noodzaak.

2. Gamsol is het betere alternatief voor terpentine.

3. Als je met olieverf schildert, kan je beter kiezen voor water-olieverf waarbij de terpentine vervangen wordt door water dan voor de traditionele olieverf.

 

Je begrijpt: het natte schilderij zette ik voortaan niet meer in mijn huis maar in mijn atelier. Mijn klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Het paradijs op aarde was teruggekeerd. 


Is jouw atelier/werkplek veilig? Inspecteer alle mogelijke punten die een gevaar voor je gezondheid kunnen opleveren en verhelp ze. Voor je eigen veiligheid.  

 

 

 

    

Over de schrijver
Ans
Wie ben ik? Ik ben Ans Vianen, professional visual artist en eigenaar van Ans Vianen Kunst, een kunstpraktijk, gespecialiseerd in het geven van online cursussen en workshops tekenen, schilderen en schrijven. Ook heb ik mijn eigen podcast KUNSTaanTAFEL waarin ik praat met inspirerende gasten over de betekenis en invloed van kunst op het leven van alledag. Daarnaast heb ik het Kunstcafé opgericht. Een plek waar we met elkaar een halfuurtje tekenen aan de hand van een opdracht. Wat doe ik? Ik leer je hoe je jouw creativiteit optimaal kunt gebruiken. Dat doe ik via teken- en schilderlessen en schrijfworkshops. Via jouw tekeningen, schilderijen en teksten krijg je inzicht in wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Je trekt je even terug in je eigen wereldje om je weer op te laden voor alle ballen die je de hele dag in de lucht moet houden. Waarom doe ik dat? Op de eerste plaats krijg je energie voor de dagelijkse klussen die nu eenmaal moeten gebeuren. Je leert onbewust keuzes maken waardoor je zelfvertrouwen automatisch vergroot wordt zonder dat je je daar bewust van bent. Omdat het je leven van alledag een andere kleur geeft. Met elkaar maken we de wereld nog mooier.
Reactie plaatsen